Masa itu EMAS

Thursday, January 20, 2011

Koleksi Petua-petua

Tengah kemas2 majalah lame dlm kotak..jumpe plak nota2 lama tentang petua2 masakan..kertasnye dah lusuh..so aku salin balik n masukkan kt blog aku supaya nnti aku x lupa..kertas lusuh tu da bole jual..bersame2 dgn paper2,buku2 lame..

Elakkan Ikan Melekat di Kuali

Mengangkat ikan yang digoreng agak sukar klau x begitu garing. Ambil beberapa keping asam an masukkan ke dalam kuali semasa menggoreng ikan.so nnti ikan lebih mudah diangkat.
(hmm...aku x pernah cuba plak)..lgpun klu bab nk menggoreng ikan ke ayam ke..klau bole sudip tu bior panjaaaaaaaaaaaaaaang...minyak letop2..huishhh...mcm berperangla klu nk terbalikkan ikan/ayam..huhu..

Membersihkan siput sedut.

Masukkan cili kering, garam dan asam keping ke dalam bekas air.
campurkan siput sedut ke dalam bekas dan biar semalaman.
Lendir dan kotor pd siput akan hilang.

<<< Petua Dapur>>>

Hilangkan Bau Petai

Bagi menghlangkn bau petai, gnakan air basuhan beras dan rendam bberapa minit.

Memutihkan Nangka Muda

Untuk memutihkan nangka daripd kelihatn hitam lebam, masukkn bebrapa helai daun ubi kayu ke dlm periuk dan rebus dengan nangka muda hingga empuk.

Cili Mesin Thn Lama

Cili dibuang bijinya, basuh dan rebus hingga lembut. Toskan, bila dah sejuk dikisar hingga hanlus bersama sedikit air.Pastu baru bole simpan dlm freezer.hi hi...

No comments:

Post a Comment