2 tin susu pulut
1 tin susu kelapa parut
2 buku gula melaka
6 helai daun pandan
daun pisang utk bungkus
Caranye:
Pulut dicuci dan dikukus.
Gula melaka dimasak dgn sedikit air
Apabila pulut siap dimasak, biarkna sejuk dulu..kemudian dibungkus dgn daun pisang dan dikukus semula hingga masak betul . Pulut hendaklah ditekan supaya padat dan senang dipotong.
Cara Menghidangnya:
Pulut dipotong kecil-kecil disira dengan kelapa parut dan dihidang dengan air gula tadi.

A
3 cawan tepung pulut
1 cawan tpung sagu
1 cawan santan kelapa (dimasak dulu)
daun pisang
Bahan utk inti B
1 biji kelapa muda
2 buku gula melaka
2 helai daun pandan
Cara membuatnya:
Semua bahan A digaul menjadi doh
Ambil sedikit adunan, bentukan menjadi bulat, letak di dalam daun pisang.
Masakkan inti dan kukus hingga masak.
No comments:
Post a Comment